Само през последните две седмици цената на хляба е индексирана средно с около 10 стотинки, съобщава БНТ. Една от основните причини за увеличението в цената на хляба е поскъпването и на човешкия труд, обясниха от браншовия съюз. Но крайно определящ е борсовият фактор. Експерти изчисляват, че средно на ден семейният ни бюджет вече е ощетен с 5 стотинки нагоре – само за хляб.
Според хлебопроизводители обаче поскъпването на пшеницата се отразява положително пък на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.
Според бранша обаче цената на хляба е показател за това какво се случва на световните борси – поскъпване на газ и горива, поевтиняване на долара и срив на златото.
“Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари – за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН”, посочи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.
В ковид ситуацията от бизнеса отчитат рязък спад в продажбите на закуски и сладки тестени изделия.
Олиото също е поскъпнало. Обяснението на производителите е в тазгодишната суша, която е причината за по-лошата реколта от слънчоглед.
“Ние имаме повишение, ако е в цифри, около 150 лв за тон. От там има повишение примерно и на бутилката и на капачката, и то си е комплексно. От там идва и повишението на крайния продукт”, обясни Мариана Мирчева, управител на фирма за производство на нерафинирани масла.
По-скъпите ток и вода също водят до това вече да купуваме литър олио за около 2,60-3 лв. Производители и на хляб, и на олио не изключват ново повишение в крайните цени през пролетта.